Hjem >> Pressemelding >> Pressemelding samling 8: Raske polser, stive skanker og trekkspill med trøkk
FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS FeedPinteresttofeler-og-to-dansera.jpg

Hva skjer...

Ingen hendelser
Pressemelding samling 8: Raske polser, stive skanker og trekkspill med trøkk
tirsdag 07. oktober 2008 07:45

I helgen var et førtitalls unge spelmenn og dansera med tilknytning til Nord-Norge samlet på Skjerstad for å fordype seg i nordnorsk dans- og spelletradisjoner. På samfunnshuset i Breivika var det nemlig klart for å fylle dansegulv og klasserom med raske polser, stive skanker og trekkspill med trøkk.


Susanne Lundeng og Leif Egil Andreassen

 

Susanne Lundeng hadde spellkurs for felespillerne hvor hun lærte ut kjente og ukjente slåtter fra Nordland. Det var også rom for fruktbare diskusjoner omkring slåtter, formidling og spellmenn. På trekkspillkurset var Skjalg Bjørstad (Sortland) glimrende instruktør.

Dansekurset hadde denne gangen så mye som fire instruktører, som var spesialflydd fra Velfjord for å undervise i lokale dansespesialiteter derfra. Sammen med Sigurd Heide jobbet de med danserne for å studere nye og spennende dansevarianter. Dette gjorde de med å studere arkivopptak fra 70-tallet og gjennom å danse mye. Firerbanden fra Velfjord kjente både dansen og folkene på opptakene, og kunne supplere det som ikke kom frem på filmen. Spellmann på dansekurset var Mikal Lundmo (Grytøy/Oppdal).

Helgesamlingen ble arrangert av SBA - Sinnsykt Bra Alternativ. SBA er et lag for danse- og spellglade folk som vil dyrke og utvikle nordnorsk folkedans og folkemusikk. Ung profil og 108 medlemmer gjør SBA til en viktig faktor for å bevare og utvikle nordnorske danse og musikktradisjoner.

Etter at kursene var ferdig på lørdag var det klart for praktisk bruk av stoffet på en heidundrende fest med mye buskspell, dans og feiring. Medlem nummer hundre i SBA ble også feiret. Likevel var alle klare til å fortsette kurset søndag morgen etter å ha fylt på med morgenkaffe. Noen hadde til og med nok energi til å hjelpe en bonde med å drive en saueflokk bortetter veien, noe som høstet en del måpende blikk og festlige kommentarer. Flott vær og flotte omgivelser i Breivika gjorde også at dette som vanlig ble en helt fantastisk samling i SBA.

 
Sinnsykt Bra Alternativ