Hjem >> Pressemelding >> Polska i storhavet - pressemelding fra samling 9 i Tromvika
FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS FeedPinteresttofeler-og-to-dansera.jpg

Hva skjer...

Ingen hendelser
Polska i storhavet - pressemelding fra samling 9 i Tromvika
mandag 16. mars 2009 23:58
I helgen var et tredvetalls unge spelmenn og dansere med tilknytning til Nord-Norge samlet i Tromvika utenfor Tromsø for å fordype seg i folkemusikk- og dansetradisjoner fra Sverige og Finland. Helgekurset ble ledet av vaskeekte svensker og finner, og det ble lagt vekt på det praktiske. I løpet av ei vitaminrik helg ble ble det tid til kilometervis med dansing, haugevis med tøffe slåtter og to heftige fester.


Helga startet med folkemusikkpub og konsert på Kulturhuset i Tromsø med storspelmennene Arto Järvelä (Finland) og Anders Bjernulf (Sverige). Publikum fikk en kjempekonsert med ei god blanding av heftig samspill, suggererende polskaer, tette tangoer og naturligvis mange gode spelmannshistorier. Etter konserten ble bord og stoler røsket vekk og det ble raskt plukket frem flerfoldige feler, fløyter og trekkspill, mens resten av publikum hoppet i danseskoene sine.

6mannsril.2jpg.jpg
På lørdag og søndag var det parallelle danse- og spelkurs. Dansekurset fokuserte på forskjellige svenske polskatradisjoner, hvor balansen ble satt på nye prøver. Kursholder var polskaentusiasten Carin Funseth fra Sverige. Tema var polskavarianter fra Bingsjö og Rättvik med sine finurlige forskjeller, og samspillet mellom musikken og dansen stod sentralt. Spelkurset ble holdt av Arto Järvelä og Anders Bjernulf. De hadde ingen problemer med å leve opp til det de leverte på konserten kvelden før, og kursdeltakerne mollkoste seg med nye slåtter. På lørdagskvelden var det som vanlig felles middag med påfølgende fest langt ut i de små timer.

spellkurs

Helgesamlingen ble arrangert av SBA - Sinnsykt Bra Alternativ. SBA er et lag for danse- og spellglade folk som vil dyrke og utvikle nordnorsk folkedans og folkemusikk. Ung profil og 108 medlemmer gjør SBA til en viktig faktor for å bevare og utvikle nordnorske danse og musikktradisjoner.

Søndag ble det tid til avslutning av kursene før vi fikk ryddet oss ut av Tromvika akkurat i tide til bussen kom. På flyplassen plukket noen av spelmennene fram felene for en siste liten jam, noe som tiltrakk mange reiselystne tilskuere. Ei dame på flyplassen truet med å stenge puben hvis vi ikke sluttet å spille, enda vi ikke satt i puben i det hele tatt. Vi derimot vurderte å stenge hele flyplassen hvis hun ikke dempet seg. Overhøvlinga hennes ble mottatt med buing fra en gruppe franske ungdommer som satt rundt oss mens vi spilte. "What did she zay??", sa de.

flyplassjam.jpg

 
Sinnsykt Bra Alternativ