Hjem >> Pressemelding >> PRESSEMELDING samling 4
FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditLinkedinRSS FeedPinteresttofeler-og-to-dansera.jpg

Hva skjer...

Ingen hendelser
PRESSEMELDING samling 4
torsdag 14. september 2006 17:42

Havari og folkemusikalsk holoi!

I helga (22-24 sept.) var over 30 unge dansere og spellmenn med tilknytning til Nord-Norge samlet i Ramsund utenfor Harstad. Gjermund Larsen lærte bort slåtter og tjyvtriks på fele, mens Vegard Hernes Opheim gav betraktninger på hvordan den nordnorske dansen utøves av danserne i Sinnsykt Bra Alternativ (SBA). Begge to gjorde helga til en spennende mix av offensiv kulturminneforvaltning og egenkreativitet, og ikke engang et lite båthavari stoppet folk fra å kose seg med dansen og musikken.


Mange spontane intimkonserter og båthavari


Gjermund Larsen, fiolinvirtous kjent fra blant annet "Kjempesjansen" på Nrk og gruppene Majorstuen og Frigg, lærte bort både slåtter og tjyvtriks (vel og merke på fele) en kan bli imponert av.
Når gode spellemenn møtes blir naturligvis hete "stevnemøter" for felene. Solide folk som for eksempel Gjermund Larsen, Mikal Lundemo fra Grytøy, Leif Egil Andreassen fra Sortland og Lars Erik Løvhaug fra Målselv pumpet ut slåtter i fleng ved kaffebordet, fra kjøkkenet og til og med i soveposen.
Den mest eksotiske konserten gav likevel Elisabeth Rasmussen fra Storsteines natt til lørdag. Seks av deltakerne skulle fredag ta turen fra Tromsø til Ramsund i en hurtiggående gummibåt, men utenfor Evenskjer stoppet motoren plutselig. Heldigvis var det stille på havet, og mens vi ventet på at marinejegerne i Ramsund skulle finne oss, lot Elisabeth fela fylle den beksvarte nordlandsnatten med håpefulle toner. De operative marinejegerne ble derimot svært stille da de lystige danserne og spellmennene i båten møtte dem med russiske gloser, men smilte godt da de skjønte tegninga. Undertegnede mener det var godt gjort å kunne spille fele i overlevelsesdrakt.

Solide krefter på dansekurs


Den eldre nordnorske dansen, særlig polsdansen fra Bø i Vesterålen, ble behørig feiret og utøvd i praksis. Vegard Oppheim fra Bergen lot danserne få oppleve at damene slettes ikke trenger å være prisgitt mannens krumspring, men kan få ta over litt av styringa selv iblant. I tillegg ble det hentet inspirasjon fra eldre opptak av dansen fra film, og gitt personlig tilbakemelding til deltakerne. Vegard Opheim forteller, at av de store fordelene med miljøet i SBA er at mange dansere, som for eksempel Birgitte Rørvik Bruun fra Evenes, Anne Berit Heide fra Grytøya , Siri Didriksen fra Bodø og Marte Frihetsli fra Dividalen, har stor kunnskap om dansen og dermed blir dette et unikt forum for læring og utprøving. Deltakerne tok utfordringene med åpne sinn og stor innsats, sier Opheim.


Sinnsykt Bra Alternativ er det nyetablerte nordnorske forumet for folkedans og folkemusikk i landsdelen, som har som mål å være en eksotisk og inspirerende møteplass for unge tilhengere av denne sjangeren. Laget er tilknyttet Lfs, samarbeider tett med Kalottspel og folkemusikkpøbben i Tromsø, har i løpet av kort tid fått nesten 60 medlemmer, og kan skryte av en snittalder på ca 25 år i medlemsmassen.

For mer informasjon og intervju:
Sigurd J. Heide
Tlf: 958 79 078
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

 
Sinnsykt Bra Alternativ